Má makrodiéta potenciál zlepšiť menštruačné zdravie a zmierniť symptómy predmenštruačného syndrómu, ako sú bolesti brucha, nafukovanie či zmeny nálad?
Menštruačné zdravie sa odvíja od viacerých dôležitých aspektov. Jednou z oblastí, o ktorej sa často hovorí v súvislosti s menštruáciou a predmenštruačným syndrómom, je strava. S PMS a jeho príznakmi, v podobe bolestí brucha a hlavy, kŕčov, nafukovania, únavy, zmien nálad, kolísania chutí a zvýšeného apetítu, sa stretáva až 75 percent žien a značne ovplyvňuje ich každodenné fungovanie v tomto období.
Pokiaľ je to aj váš prípad, možno nastal čas na zmenu stravovacích zvyklostí. Zdá sa, že dobrou voľbou je strava založená na rastlinnom základe.
Prevažne rastlinná strava a menštruačné zdravie
Jednoznačná zhoda odborníkov na tom, čo jesť, aby boli symptómy PMS čo najmiernejšie, všeobecne platná pre každú z nás, neexistuje. Avšak ukazuje sa, že jedným z kľúčov k menštruačnému zdraviu je strava založená na rastlinných potravinách (whole food plant-based diet) alebo protizápalová strava.
Tieto štýly stravovania sú založené na konzumácii základných, teda minimálne priemyselne spracovaných potravín, s dôrazom na príjem ovocia, zeleniny, orechov, semien, celých zŕn, za studena lisovaných olejov, v menšej miere kvalitného hydinového mäsa či rýb a pod. Naopak, je potrebné vylúčiť, alebo čo najviac obmedziť, vysoko priemyselne spracované potraviny s obsahom bielej múky, rafinovaného cukru, umelých sladidiel, konzervačných látok, farbív či dochucovadiel.
Na rastlinnom základe je postavená napríklad stredomorská (mediteránska) strava. Avšak za vyskúšanie stojí aj správne nastavená makrobiotická strava, vedúca k rovnováhe tela a mysle, tým pádom aj k lepšiemu menštruačnému zdraviu. Nadšenci tohto stravovacieho štýlu považujú makrodiétu za vhodný spôsob prevencie a liečby ochorení, vrátane predmenštruačného syndrómu. Keďže príjem rafinovaného cukru je pri makrodiéte na nule, odporúča sa napríklad aj pri kvasinkovej infekcii (vaginálnej mykóze).
Makrodiéta funguje na jednoduchých princípoch, avšak je dôležité jej zloženie prispôsobiť zemepisnej šírke, pretože vznikla v Japonsku.
3 základné princípy makrodiéty
Gro jedálnička tvoria celé zrná
Cieľom makrobiotiky je nájsť pre človeka najvhodnejšie potraviny. Základ makrobiotickej stravy tvoria celé zrná, zelenina a strukoviny. 40 – 50 % jedálnička patrí celým zrnám, 30 – 35 % rôznymi spôsobmi tepelne upravenej a kvasenej zeleniny, hojne sa využíva aj klíčenie a namáčanie zŕn, pričom čerstvá zelenina tvorí iba malú časť. 5 – 10 % je v makrobiotickom jedálnom lístku strukovín a morských rias, 5 % polievok. Ryby, ovocie mierneho pásma, semená, orechy a oleje predstavujú iba doplnok jedálnička. Vysoko priemyselne spracované potraviny (polotovary, fast food, údeniny, konzervy, sladkosti, koláče…), mäso a mliečne výrobky nemajú v makrobiotike miesto, pretože sú považované za “mŕtve” potraviny.
Ak to vezmeme z pohľadu zastúpenia jednotlivých makroživín, potom 12 % jedálneho lístka tvoria bielkoviny, 15 % tuky, 73 % komplexné sacharidy a 0 % rafinovaný cukor.
Konzumácia potravín má svoje pravidlá
Pri makrodiéte je podstatné, čo jete a ako to jete. Konzumácia pokrmov je považovaná za rituál spojený s vychutnávaním si jedla. Pokrm jedzte v pokoji, každé sústo dokonale prežujte. Počas jedla nepite. Tekutinám sa vyhnite aj dve hodiny pred spaním. Nezabúdajte, že jesť by ste mali iba vtedy, keď pocítite hlad. V žiadnom prípade nejedzte pri televízii a pri konzumácii jedla sa vyhnite nepríjemným témam.
Nie je to len diéta, ale životný štýl
Makrodiéta nie je len spôsob stravovania, ale životný štýl, ktorého súčasťou je fyzická aktivita v podobe športu alebo práce, ideálne na čerstvom vzduchu. Neodmysliteľnou súčasťou je hlboké dýchanie a prispôsobenie života prírodným biorytmom. Ak si človek dokáže vypestovať sám aspoň niektoré potraviny, v makrobiotike je to obrovské plus.
Makrodiéta: áno, alebo nie?
Ak chcete zlepšiť svoje menštruačné zdravie alebo sa zbaviť nejakého zdravotného problému, makrobiotická strava môže byť dobrou voľbou, nakoľko je založená na príjme základných (čistých, živých, minimálne priemyselne spracovaných potravinách). Avšak voľte si miernejšie formy makrobiotiky a v ideálnom prípade si nechajte jedálniček zostaviť výživovým poradcom. Vyhnete sa tak deficitu dôležitých látok v organizme.